A szamár

2010.09.25 18:53

A szamár

    Szamár héberül chamor, (a szamárcsikó aton), latinul egus asinus, görögül onosz.

A sza­már eredetileg a vadszamár leszármazottja, Kelet leggyakoribb háziállataként ismert. Európában csak később lett honos.

    Amikor a szamárra gondolunk, amiről a Biblia ír, ne feledjük el, hogy az a szamár, amelyet mi, euró­paiak ismerünk, egyáltalán nem hasonlítható össze a keleten honossal. A „szelíd" dél-európai szamár többnyire kicsi, csökönyös és alattomos állat, jog­gal nevezhető ostobának. A szamár a meleg éghaj­lat alatt fejlődik a legjobban. Itt válik szép, nagy és tekintélyes, mozgékony állattá. Az egyiptomi há­tas szamár magassága eléri az 1,38 métert, emellett karcsú és gyors. Szőrük színe esetenként lehet egé­szen fehér, de túlnyomórészt vörösbarnák, söté­tebb és világosabb árnyalatokkal. A héber chamor szó tulajdonképpen vörösbarnát jelent.

    Debóra fehér szamarakon közlekedő embere­ket szólít fel éneklésre, hogy együtt énekeljék a diadaléneket (Bír 5,10). Nem véletlen az sem, hogy a Biblia a szamár említésénél nem beszél azok go­noszságáról vagy lustaságáról, ahogy a szamara­kat ábrázolják Európában. Keleten ugyanis ilyen szamarak nincsenek.

    Már a pátriárkák idejében is a Biblia a szamarat teherhordó és hátas szamárként említi. Utazáshoz különösen a fejlett szamárcsikókat használták. Ábrahámnak a fáraó szamarakat és szamárcsikókat ajándékozott (l Móz 12,16), így sok szamárral ren­delkezett (l Móz 24,35). De ezt láthatjuk Jákobnál is (l Móz 30,43; 32,6), vagy a gazdag Jóbnál, akinek kezdetben ötszáz szamárcsikója volt (Jób 1 3) halála előtt pedig ezer (Jób 42,12).

    Teherhordóként írja le a Biblia a szamarakat akkor is, amikor József testvérei búzát szállítottak Egyiptomból a hazá­jukba (l Móz 42,26; 45,23). Abigail sza­marakon küldött Dávidnak kétszáz ke­nyeret, két korsó bort, Öt elkészített juhot, öt mérce pergelt búzát, száz köteg aszú szőlőt és kétszáz csomó fügét (l Sám. 25,18; vö. 2Sám 16,1; Bír 19,10; I Krón 12,41; Neh 33,15).

    Salamon előtt Izraelben még nem ismerték a ló jó tulajdonságait, mint teherhordó és hátasállatot. A szamarat részesítették előnyben még a fogság idején is (Ezsd 2,66-67; Neh 7,68).

Az ökör és a szamár Krisztus idejében szoro­san az izraeli háztartáshoz tartozott. Amikor Jézus a szombat megszenteléséről beszélt, azt mondta; „Képmutatók, vajon szombaton nem oldja-e el mindegyikőtök a maga ökrét vagy szamarát a já­szoltól, és nem vezeti-e ki itatni?" (Lk 13,15)

    A szamár szerepét bizonyítja az is, hogy Dávid tizenkét vagyongondozójának egyike, a mérónóti Jehdejáhú, a királyi javak egyedüli felügyelőjeként a szamarakra vigyázott (I Krón 27,30). Abban az időben egyébként az elöljáró személyek, főembe­rek kizárólag szamárháton utaztak (Bír 12,14).

    A szamár egyedülálló szerepét olvassuk a Bí­rák könyvében, amikor Sámson egy szamár áll­csontjával agyonvert ezer embert a fíliszteusok kö­zül (Bír 15,15).

    Katonai célra Salamon óta már lovakat használ­tak, így a szamáron utazók a béke fejedelmét ábrá­zolták ki: „Örvendj nagyon, Sión leánya, ujjong/, Jeruzsálem leánya,1 Királyod érkezik hozzád, aki igaz és diadalmas, alázatos és szamárháton ül, szamárcsikó hátán" (Zak 9,9). Ezt a próféciát töl­tötte be az Úr Jézus, amikor bevonult Jeruzsálembe (Mt 21,5), és nem volt egyetlen izraelita sem, aki kételkedett volna abban, hogy eljött a béke király­ságának az ideje.

    Amikor egy szamarat felnyergeltek, tulaj­donképpen nem nyerget tettek rá, hanem körülkötötték takaróval, és ráerősítették a kötőféket. Jézus jeruzsálemi bevonulásakor tanítványai nem a ta­karót tették a szamárra, hanem ruháikat terítették rá, és arra ült fel az Úr, a sokaság pedig az útra terítette felsőruháját. Mások ágakat vagdaltak a fákról, az útra szórták, és ezt kiáltották: „Hozsánna a Dávid Fiának! Áldott, aki jön az Úrnak nevében.' (Mt 21,9) A világ teremtő Ura nem (\ szégyellt szamárháton bevonulni Jeruzsálembe, Később, amikor Pilátus megkérdezte ezt a sokaságot: „Mit tegyek akkor Jézussal... ", azt felelték: „Fe­szíttessék meg!" (Mt 27,22) És meg­feszítették, de harmadnapon fel­támadt, és Ő örökké élő Úr az Atya Isten dicsőségére!

 

Forrás:Vetés és aratás