A hal

2010.09.25 18:58

A halak (latinul: pisces; görögül: ikhtüsz) a gerinchúrosok törzséhez tartoznak, szá­mos osztályra és családra oszthatók. Tágabb értelemben ide sorolható a legtöbb vízi életmódot folytató hal jellegű állat. Vázrendszerük porcos vagy csontos. Testüket általában pikkelyek borítják, de vannak csupasz bőrűek is, valamint olyanok, amelyeknek összenőtt pikkelyei csontlemezekből álló páncélt képeznek.

    A Biblia nem nevez meg egyetlen halfajtát sem, hanem gyűjtőnéven említi őket (l Móz 1,26). A mó­zesi törvényeknek megfelelően, a többi állathoz hasonlóan tiszta és tisztátalan kategóriába sorolja őket(3Móz 1l,9-10).

    A hal fontos tápláléka volt Izrael népének. Amikor a pusz­tában vándoroltak, gyak­ran gondoltak vissza Egyiptomra, ahol bőven volt hal, olcsón ve­hették, és ehettek, amennyi jólesett: „Emlékszünk, hogy Egyiptomban olcsón ettünk halat, uborkát, dinnyét, póréhagy­mát... Most pedig elepedünk, mert semmit sem lá­tunk a mannán kívül" (4Móz 11,5-6).

    A Földközi-tenger halait a kereskedők szállítot­ták Júdea falvaiba, városaiba és magába Jeruzsá­lembe is. Amikor a zsidók visszatértek a babiloni fogságból Jeruzsálembe, a város egyik kapuját, ahol halat árusítottak, elnevezték „Hal-kapu"-nak: „A Hal-kaput Hasszenáá fiai építették..." (Neh 3,3)

    A Genezáret-tava különösen gazdag volt halak­ban, de bőven találtak a Jordánban és mellékfolyói­ban is. Az Újszövetség sok tengeri és tóparti he­lyet nevez meg, ami halakkal van kapcsolatban. Bétsaida például azt jelenti: „halászat háza". Ebben a faluban sok csodát tett az Úr Jézus, mégis keve­sen fogadták el Őt. Itt vendégelte meg az Ötezer embert (Lk 9,12-17). Itt gyógyította meg a vakot (Mk 8,22-25). Itt kiáltott fel Jézus a következőkép­pen: „Jaj neked, Korazin! Jaj neked, Bétsaida! Mert ha Tíruszban és Szidónban történtek volna azok a csodák,... régen megtértek volna zsákban és hamuban" (Mt 11,21).

    Kapernaumot az Úr Jézus sokszor felkereste, saját városának is nevezte (Mt9,l). Itt hívta el tanít­ványainak Simont és Andrást, amint hálót vetettek a halfogáshoz. Itt hívta el Mátét, a vámszedőt is: „Amikor Jézus továbbment onnan, meglátott egy embert ülni a vámnál akit Máténak hívtak, és így szólt hozzá: » Kövess engem!« Az felkelt és követ­te Őt" (Mt 9,9).

    A halászat nehéz és sokszor veszélyes mester­ség volt. Általában hálóval dolgoztak, vagy hor­got vetettek ki. Amikor Jézus Péterrel a templom-adóról beszélt, azt mondta neki: „ ...menj a tenger­hez, vesd be a horgot, és fogd ki az első halat, amely ráakad. Amikor felnyitod a száját, találsz benne egy ezüstpénzt, vedd ki, és add oda nekik értem és érted" (Mt 17,27).

    Előfordult, hogy Urunk halászcsónakból taní­tott, példázatokat mondva (Mt 13,1-3), vagy a mennyeknek országát írta le a halászathoz hason­lítva: „Hasonló a mennyek országa a tengerbe kivetett kerítőhálóhoz is, amely mindenféle hal­fajtát összegyűjt"(Mt 13,47). Amikor az imameghallgatásról beszél, ezt kérde­zi: „Ugyan ki az közöttetek, aki ha kenyeret kér a fia, követ ad neki, vagy ha ha­lat kér, kígyót ad neki?" (Mt 7,9) Az Úr Jézus a feltámadása után, amikor halászó tanítványait megvendégeli a par­ton, sült hallal és kenyérrel kínálja őket (Jn 21,9).

    A Bibliában sokszor szerepel a hal szimbólum­ként. Isten az ítéletben szárazra veti a krokodilokat és a halakat (Ez 29,3 kk). A veszedelemmel kap­csolatosan olvassuk a Prédikátor könyvében: „Ahogy a halak veszedelmes hálóba kerülhet­nek,...ha hirtelen rájuk szakad a veszedelem ide­je" (Préd 9,12). A Jónást elnyelő hal pedig félre­érthetetlenül az Úr Jézus halálának és feltámadásá­nak az előképe (Mt 12,40). Az evangélium hirdeté­se emberhalászattal van bemutatva (Lk 5,10).

    A keresztyének - már igen korán - Krisztushoz tartozásukat hal ábrázolásával fejezték ki. A hal gö­rög szava ( ikhtüsz), öt görög szó kezdőbe­tűjéből áll össze, amely kifejezte az ő hitvallásukat:

Iesous, Khristos, Theou, Yos, Soter

Jézus Krisztus Isten Fia Megváltó

Forrás:Vetés és aratás