A farkas

25/09/2010 19:05
A farkas

    A farkas a Bibliában többnyire át­vitt értelemben szerepel. Jákob, a pát­riárka, amikor összegyűjti fiait, hogy ki­jelentse nekik, ami rájuk következik, áldásában Benjámint ragadozó farkas­nak nevezi: Benjámin ragadozó far­kas, reggel zsákmányt eszik, este pré­dát oszt" (I Móz 49.2~).

    Zofóníás a város vezetőivel kapcsolatban ezt írja: .,Olyanok benne a vezérek,... mint a pusztai (esti) farkasok... " (Zof 3,3).

    Hasonlóan fogalmaz Jeremiás is a hűtlen főemberekről: .....elpusztítja őket a pusztai farkas... " (Jer 5,6).

    Ezékielhez így szól az Úr: ..Emberfia, mondd, meg ennek az or­szágnak: ... Vezérei olyanok, mint a ragadozó far­kasok: vért ontanak, embereket pusztítanak el nyereségvágyból" (Ez 22.24.27).
    Az Újszövetségben is olvashatunk farkasokról. A jó pásztor és a béres összehasonlításánál nagy­szerű képpel fejezi ki a juhok sorsát: „Aki béres és nem pásztor, akinek a juhok nem tulajdonai, látja a farkast jönni, elhagyja a juhokat, és elfut, a farkas pedig elragadja és elszéleszd őket" (Jn 10.12).

    Ebből az is világos, hogy a nyáj erőssége a jó pásztor összetartó ereje. A farkas rablótechnikája abban rejlik, hogy elkülönítse egymástól a juhokat, szét­zavarja őket, és a magára maradtakat elragadja. Így volt ez és így van ma is. Az ördög vagy küldöttei (démonai) szelíd bárány képében jelennek meg, behatolnak az élő keresztyén gyülekezetekbe, kö­zösségekbe, és ott végzik romboló munkájukat, sza­kadásokat idézve elő.
    Pál apostol arról ír, hogy „farkasok" nemcsak a gyülekezeten kívülről jöhetnek, hanem a gyüleke­zeten belül is támadhatnak: Tudom, hogy tarozá­som után dühös farkasok jönnek közétek, akik nem kímélik a nyájat, sőt közületek is támadnak majd férfiak, akik fonák dolgokat beszélnek, hogy ma­gukhoz vonzzák a tanítványokat" (Csel 20,29-30).

    Hogy kik ezek a farkasok? Ezt maga az Úr határoz­ta meg; ...Óvakodjatok a hamis prófétáktól,akik ju­hok ruhájában jönnek, hozzátok, de belül ragadozó farkasok" (Mt 7 15). Lehet, hogy nagyszerű dolgo­kat tesznek az Úr nevében, majdnem tökéletesen Isten Igéje szerint járnak el, az Úr Jézus mégis ezt mondja: ...Sokan mondják majd nekem ama napon: Uram!Nem a te nevedben prófétáltunk-e,... űztünk-e ki ördögöket... .Tettünk-e sok csodát. Ekkor kijelentem nekik: Sohasem ismertelek titeket, távozzatok tőlem..."
(Mi ",22-23).
De visszatérve a pusztai farkasokhoz,egyszer megváltoznak majd a dolgok.Amikor eljön Isten királysága, amiről Ézsaiás így ír: A farkas a báránnyal együtt legel, az oroszlán szalmáit eszik, mint a marha, és a kígyónak por lesz a kenyere. Nem árt és nem pusztít szent hegyemen senki-mondja az ÚR" (Ézs 65.25).

 

Forrás:Vetés ás aratás